Besiktning av lekplatser
I Salabostäders bostadsområden finns det totalt 34 lekplatser. De är i varierande storlekar med blandad lekutrustning. Stora, rymliga lekplatser ger utrymme för långa lekstunder och många familjer, medan de lugnare och mindre ytorna finns utspridda bland gårdarna med närheten till hemmet. Gungor, lekhus, rutschbanor, klätterväggar, hinderbanor, spännande lek- och spelpaneler och annat kul ger barnen möjligheten att utforska, utvecklas och bli kreativa i sin lek.
Trots att lekutrustningen håller bra kvalitet och är gjort för att tåla många timmars lek och bus, kan säkerheten aldrig tas för given. Slitage och defekter, orsakade av väderförhållande, felaktig montering, skadegörelse eller annan åverkan, kan bli farligt och leda till svåra olyckor.
Säkerhet i fokus
Niklas Nordgren och Becir Hasic på Salabostäder är utbildade i att utföra lekplatsbesiktningar. Årligen kontrollerar de varenda en av Salabostäders lekplatser för att säkerställa att barnens lek inte utsätts för onödiga risker.
– Vi går noga igenom alla lekutrustningar och dokumenterar eventuella avvikelser i besiktningsprotokoll. Vi kontrollerar bland annat bultar, fästanordningar och skruvar så att de är åtdragna och inte har korroderat. Vi ser till att fallutrymmen har rätt typ av stötdämpande underlag. Vi letar efter farliga föremål som sticker ut där barnen kan råka skära sig, eller om det finns glipor där de kan fastna med kläderna, säger Niklas medan han tar fram besiktningsväskan och räcker över ett mätinstrument till kollegan Becir Hasic.
– Vi mäter storleken på håligheter och utrymmen med provkroppar. Det finns gränsvärden för hur stora eller små de får vara. Det är viktigt att barnen ska kunna ta sig loss om de stoppar in huvudet eller en fot i olika öppningar. Här kan små fingrar klämmas, säger Becir och kontrollerar håligheterna i kedjelänkarna till gungan.
Inget lämnas åt slumpen
Niklas gräver i sanden runt gungställningen för att se så att underlaget inte är för hårt packad eller om det behöver fyllas på med mer material. Samtidigt håller han utkik efter krossat glas, grenar eller annat som barnen kan göra sig illa på.
Besiktningen är en gedigen process där inget lämnas åt slumpen. Ser Niklas och Becir något som behöver åtgärdas akut kan lekutrustning tillfälligt tas bort för reparation eller bytas ut helt. Allt från besiktningen rapporteras i besiktningsprotokollen och lämnas över till kvartersvärdarna som ansvarar över att åtgärda eventuella fel och brister.
– För oss handlar säkerhetsarbetet inte bara om att uppfylla lagkrav, utan även om att skapa en trivsam plats där barn kan leka i en trygg miljö, avslutar Niklas.
Rapportera till oss
Om du upptäcker något oroande på någon av våra lekplatser kan du hjälpa oss genom att rapportera det i en serviceanmälan. Då har vi chansen att åtgärda problemet innan en olycka händer.
Komplettera din feedback genom att välja en kategori och ange kommentar.
Observera att din kommentar blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra.