Embrace – Vi behöver din hjälp
Salabostäder lägger stort fokus på att förebygga brott och skapa trygga platser. En del i det arbetet är att samverka med kommunpolisen och säkerhetssamordnaren på Sala kommun.
Sedan 2018 har Sala kommun och polisen använt sig av en arbetsmodell som heter EST, Effektiv Samordning för Trygghet. Arbetsmodellen är väl beprövad och verktyget har rekommenderats från polisen och Socialstyrelsen för att effektivisera och strukturera upp det lokala brottsförebyggande arbetet. Runt 160 kommuner i Sverige använder sig av EST-modellen idag.
Trygghet i Sala
I Sala finns det en EST-grupp med målet att skapa en tryggare kommun och arbeta brottsförebyggande i de allmänna miljöerna. Gruppen innefattar tre nyckelpersoner: Linda Svedlund, bosocial samordnare på Salabostäder, David Birgerstad, kommunpolis i Sala och Roger Lander, säkerhetssamordnare i Sala kommun.
Varje nyckelperson sitter på information från sin egen instans: Salabostäder får bland annat reda på från hyresgäster om otrygga miljöer och om något inträffat i fastigheternas och bostadsområdenas gemensamma ytor, polisen har uppgifter om vilka brott som har anmälts och var dessa har skett, och kommunen har kunskap i var det förekommer klotter och skadegörelse.
– Det är flera funktioner som ingår i EST-gruppen, bland annat representanter från fältgruppen, socialtjänsten, tekniska kontoret, väktare, livsmedelsbutiker och skolan, som är med och rapporterar händelser, iakttagelser och brott, säger Roger.
Rapporterar händelser
Sammanlagt är det cirka 50 personer som rapporterar till EST-gruppen. För att få in, lagra och sammanställa alla rapporter används den digitala plattformen Embrace. EST-gruppen kan få ut information som statistik, i tabeller, i diagram eller på en geografisk karta. Det går även att se veckodag och tiden på dygnet som det rapporterade har inträffat.
– Många i kommunen har värdefull information och kan rapportera in till oss. Rapporterna kan till exempel vara misstänkt narkotikaförsäljning, samlingar med personer som upplevs obehagliga, hot mot anställda, stökiga eller otrygga platser, olovlig trafik på cykelvägar. I Embrace finns det olika kategorier som förenklar både inrapporteringen och det vi vill titta på vid utvärderingen, säger Roger.
Varannan vecka träffas EST-gruppen för att analysera vad som hänt i Sala sedan de sågs sist. De diskuterar lägesbilden tillsammans och bedömer om det behövs sättas in specifika åtgärder eller insatser. Med lägesbilderna från Embrace kan händelseutvecklingen i ett område följas över tid och utvärderas för att se om insatserna gett resultat.
– Märker vi att det händer något på en specifik plats kan vi göra en insats på det området.
Oroligt på Jakobsberg
När det blev oroligt runt Salabostäders fastigheter på Jakobsberg togs det upp i EST-gruppen. Det rapporterades om skadegörelse, inbrott i källare och hotfullt uppträdande mot individer som rörde sig i området.
– I Embrace kunde vi leta efter mönster i beteendet och fick en mer exakt bild var i området och när på dygnet det var mer aktivitet. Här kunde vi titta på all information och fakta som vi fått in och agera på det, säger Roger.
Problemet på Jakobsberg kunde stävjas och Salabostäders personal fick ordning på det tillsammans med väktare från Securitas.
– Salabostäder är fantastiska som är med i EST-gruppen. De är med och jobbar med trygghetsskapande åtgärder på många olika sätt. Genom att skapa trevliga utemiljöer och lekplatser samlas människor, och ökad närvaro leder till ökad trygghet, säger Roger.
Du är vår bästa väktare
Innan årets slut är tanken att alla medborgare ska kunna rapportera in om de upplever sig otrygga i Sala-appen, och att ärenden därifrån ska kunna flyttas in i Embrace.
– Den bästa väktaren vi har är alla som bor i samhället. Den som råkar vara på platsen där och då, när någonting händer. Vi behöver hjälp från allmänheten, säger Roger Lander.
Hjälp till att göra sala till en trygg plats
Misstänker du att ett brott begås, oavsett om det är stort eller litet, ska du alltid ringa polisen.
Är brotten pågående eller livshotande? Ring 112.
Har du sett eller hört något som skulle kunna hjälpa polisen att upptäcka, förebygga eller utreda brott? Ring 114 14. Du kan också tipsa polisen eller anmäla brott på polisens hemsida.
Komplettera din feedback genom att välja en kategori och ange kommentar.
Observera att din kommentar blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra.