Familjedagen på Myntet

I samband med årets familjedag hade vi invigning av mountainbikebanan mellan Berggatan 14 A-C och Berggatan 12 A-C

Personal på Salabostäder står vid invigningsbandet, redo att klippa det på invigningen av mountainbikebanan på Myntet

Ulla-Karin och Linda inviger mountainbikebanan på Myntet

När Salabostäder ROT-renoverade Myntet tog man även en titt på innegården och konstaterade att den inte såg så rolig ut. En arkitektfirma anlitades för att ta fram ett förslag på en inbjudande och inkluderande utemiljö.

– Förslaget såg bra ut, men vi funderade på om vi kunde göra något av en yta som var inritad med gräsmatta och lite nya träd. Två av våra medarbetare, Ulla-Karin Frogner Larsson och Linda Svedlund kom på idén att vi kunde utnyttja gården bättre genom att bygga en mountainbikebana för barn, säger Håkan Johansson, förvaltningschef på Salabostäder.

– Vi gick runt på området och tänkte att här kan man göra något kul för barnen. Jag vet att det finns en liknande cykelbana vid en skola utanför Sala och tänkte att det borde finnas en inne i staden också, säger Ulla-Karin.

– Vi har så mycket klätterställningar och en fantastisk skatepark i stadsparken där man inte får cykla. Vi har Fritidsbanken som ligger precis bredvid Myntet som lånar ut både cyklar och hjälmar gratis så det blev en väldigt bra lösning på många sätt, säger Linda.

Cyklande barn i mountainbikebanan

Barnen kör för fullt i mountainbikebanan

Cykelbanan är cirka 200 meter lång med många kurvor, enkla balanshinder, gupp och små hopp. Den ligger bredvid lekplatsen som blivit helt omgjord och nog har den varit populär från första dagen den blev klar.

– Här har vi sett till så att det ska finnas många bänkar och bord för föräldrarna så att de har någonstans att sitta medan barnen leker, och de är väldigt väl utnyttjade redan. Det är ett 40-tal barn och ungdomar som leker på lekplatsen på kvällarna och vi hoppas att cykelbanan också ska användas i större utsträckning, berättar Håkan.

– Det är så mycket folk ute på den här gården. Myntet är nog en av våra mest lekfulla och folktäta innegårdar just nu. Det är väldigt bra bord så man kan fika, och vi har nya grillar som säkert blir populära. Jag tror hela familjen kommer att komma ut och använda innergården flitigt, säger Linda.

Tillgängligt för alla

När gården gjordes om tillgänglighetsanpassades alla entréer. Ljusare partier framför entréerna fungerar som vägledning för de som har nedsatt syn. Tidigare behövde man ta ett trappsteg in och det blev besvärligt för rullatorer men nu blir det enklare att ta sig fram. Det har även blivit fler cykelförråd med tak och belysning runt hela gården.

Årets familjedag

Föreningarna som Salabostäder sponsrar var på plats med var sin gren i femkampen; Sala FF, Sala HF, IBK Sala, Sala SS och SORF, där det var full snurr mest hela tiden.

Håkan Johansson, förvaltningschef på Salabostäder höll invigningstal

Håkan Johansson, förvaltningschef på Salabostäder höll invigningstal

– Några ville börja med någon sport och det är bara att hoppas att fler blir aktiva i föreningslivet, säger Håkan.

Vafabmiljö var på plats med information om sopsortering. BG10 bjöd på kaffe och bulle i sina lokaler på Berggatan 10. Det gick att titta in hos Fritidsbanken som lånade ut cyklar och cykelhjälmar till de som ville prova på mountainbikebanan.

– 480 korvar gick åt och det var 184 personer som genomförde femkampen. Det var ungefär 300 vuxna och 100 barn som deltog på invigningen. Det har varit roligt och lite annorlunda att vi hade familjedagen på ett av våra områden istället för parken eller gruvan. Jag tror det är bra med lite omväxling. Både vuxna och barn har provat den nya mountainbikebanan så nu får vi se vad som händer. Jag är nöjd och inget regn hade vi heller, avslutar Håkan.

Tycker du att innehållet är bra?

Ge oss feedback så att vi kan göra vår information bättre.