Konst i mosaik

Det ligger fullt med färgglada kakelbitar på bänkarna i bildsalen på Vallaskolan. Ett konstprojekt i mosaik som ska pryda fasaden på Kaplanen i Sala håller på att ta form.

Bakom konstprojektet står konstnären Biljana Freja Andersson som är bildlärare på Vallaskolan. När hon hörde om Salas födelsedagsfirande ville hon vara delaktig och skapa något för staden. ”Jag måste göra något”, tänkte hon, och idéen kom som en blixt ifrån en klar himmel. Biljana ville göra en stor fin mosaik i ett konstverk som alla kan ta del av – och hon vill göra det med sina elever i årskurs 8–9 på skolan.

Biljana började ringa runt till personer i Sala kommun för att hitta en plats till sitt verk. Slutligen nådde hon Bernard Niglis, vd på Salabostäder.

– Han var imponerad och tyckte idén var jättebra. Bernard lovade att fundera på saken och återkomma.

Redan samma dag ringde han upp och sa att vi kunde sätta upp mosaiken på Kaplanens fasad.

Nu kunde äntligen planeringen börja på allvar.

Biljana står framför Kaplanen

Biljana Freja Andersson, bildlärare på Vallaskolan planerar konst på Kaplanen.

Brinner för Sala

Konstformen är en äldre teknik där små bitar av ett material i olika färger sätts ihop som ett pussel för att skapa bilder, dekoration eller mönster. Mosaiker består oftast av glas, sten eller keramik, men i Biljanas konstprojekt är mosaiken gjord av kakel.

Hon fick mycket stöd från arbetskollegorna och rektorn på Vallaskolan.

– De blev fascinerade av idén och vi är, så vitt jag vet, den enda skolan som gör ett sådant här projekt till jubileet. Det känns så fantastiskt.

Kollegan Maaike Ulfvebrand har varit med som både bollplank och problemlösare i projektet. När det inköpta kaklet började ta slut föreslog hon att de kanske kunde hitta någon som hade gammalt kakel liggandes.

När Juno Olsson, plattsättare på Finntorpets Bygg och Konsult, fick höra om konstprojektet ställde han upp med både kunskap, kakel och verktyg.

– Det är kul att vi kan vara med på olika sätt och sponsra jubileet. Kakeldesign i Östervåla har också varit med och bidragit med material från sitt lager. Kaklet är av granitkeramik så det är ett väldigt hårt material de jobbar med. Biljana lägger ner ett otroligt jobb i det här, och det kommer att bli häftigt när det är klart, säger Juno.

Så fort Biljana fick klartecken från alla inblandade började hon att skissa på idéer och presenterade konceptet för sina elever.

– De blev nyfikna och hade många frågor: Hur ska vi göra? Vad är mosaik? Några av eleverna har verkligen lagt ner väldigt mycket energi på projektet. Mosaiken kräver tålamod eftersom det är många moment att slutföra innan den blir klar och redo att sättas upp. De som har mindre tålamod hjälper till att slå fram kakelbitar med hammaren. Det finns jobb för alla, skrattar hon.

Innan Biljana kom till Sala jobbade hon som konstnär och bildlärare i Makedonien. Hon engagerade sig i olika konstprojekt till det lokala kulturcentret i hemstaden Prilep. För lite mer än fem år sedan träffade hon sina drömmars man och följde med honom till Sverige.

– Jag brinner för Sala i mitt hjärta men kan känna en saknad när jag tänker på konstnärstiden i mitt hemland. Det konstlivet jag hade där var fantastiskt. Tack vare det här projektet lever jag upp igen för det ger mig mycket.

Mosaiken lever för evigt

Konstverket visar en tidslinje med två utvalda byggnader för varje århundrade. Starten är på 1600-talet då Sala fick sina stadsprivilegier. Det var då Kristina kyrka och Sockenkyrkan uppfördes. Under 1700-talet byggdes Rådhuset och Väsby Kungsgård. Drottning Christinas schakt och Carl XI:s lave representerar 1800-talet, och slutligen 1900-talet där hon valt ut Vallaskolan och det gamla vattentornet. En stor sol sprider fint ljus som en illustration av stadens födelse och Sala som lever vidare in i framtiden. Nedanför byggnaderna finns vatten och en vit bro.

bilder på de olika historiska mosaikmotiven

Mosaikarbete

Elever från Byggprogrammet på Ösby Naturbruksgymnasium ska hjälpa till att montera mosaiken på fasadväggen.

Konstverket finns på plats till allmänhetens beskådan i början på april och Biljana mäter upp väggen en sista gång.

– Mosaiken lever och håller för evigt. Nu är vi på Vallaskolan också med och skapar konsthistoria för vår stad. När Sala sedan firar 500 år kommer konsten som vi tar fram idag förhoppningsvis leva kvar.

Tycker du att innehållet är bra?

Ge oss feedback så att vi kan göra vår information bättre.