Brandsäkerhet – var redo hemma

Vi på Salabostäder arbetar kontinuerligt och systematiskt med att säkerställa att våra fastigheter är brandsäkra. Du bidrar också till ökad säkerhet genom att vara påläst och förberedd.

Det finns mycket du kan göra för både dig och din grannes säkerhet för att förebygga brand. En brandvarnare kan vara skillnaden mellan liv och död om det börjar brinna. Salabostäder tillhandahåller en brandvarnare till varje lägenhet och hyresgästen ansvarar för att den fungerar och står även för kostnaden av batterier.

Testa brandvarnaren genom att trycka på testknappen. Om den fungerar piper den till. Händer inget när du trycker på knappen, provar du att byta batteri. Om brandvarnaren fortfarande inte reagerar ska du göra en serviceanmälan omgående.

Brandvarnare

En brandvarnare kan göra skillnad på liv och död

Bra att ha hemma

Om det börjar brinna har du ingen tid att förlora, så se till att du är väl förberedd innan olyckan sker. Det kan rädda liv. Skydda ditt hem genom att ha en brandfilt och en pulversläckare lättåtkomligt.

En brandfilt i sin röda förpackning

Brandfilten lägger du över branden och kväver elden genom att trycka med händerna ovanpå filten. Var försiktig så att du inte bränner dig på utstickande lågor.

En pulversläckare

En pulverbrandsläckare är enkel att använda. När du ska använda brandsläckaren drar du ur säkringen och lossar slangen. Sedan riktar du munstycket mot branden och trycker in handtaget så långt det går. Spraya pulver på elden tills den slocknar.

En timmes brandmotstånd

I flerbostadshus är varje lägenhet en egen brandcell. Om det börjar brinna hos grannen har din lägenhet ett brandmotstånd på 60 minuter innan branden sprider sig till dig. Det ger räddningstjänsten tid att hinna fram till dig. Se alltid till att stänga ytterdörren efter dig, även om du bara ska gå ut en kort stund.

Säkra ljus och lampor

Den mörkare årstiden vill vi gärna ha det mysigt och tänder levande ljus.

I dag finns det moderna LED-ljus som känns realistiska utan riskerna som förknippas med levande ljus. LED-ljusen är designade för att efterlikna riktiga ljus med ett mjukt, varmt sken. De finns i olika former och storlekar och passar perfekt i ljusstakar, lyktor och fat. LED-ljusen kan vara tända när du lämnar rummet och vissa har även en timer som slår på och av sig själva inom givna intervaller.

Om du tänder riktiga ljus, lämna dem ALDRIG obevakade och släck dem med god marginal innan de brunnit ned. Se till att ljusen står på säkert avstånd från brännbara material. Även annan belysning omfattas av brandsäkerhet. Alla ljuskällor som används i en och samma armatur ska vara av samma typ, så se till att inte blanda glödlampor med LED-lampor.

Ljus som går på batterier

LED-ljus, som drivs av batterier.

Påminnelse om att testa brandvarnaren

Bli påmind om när det är dags att testa och byta batteriet i brandvarnaren via SMS (extern länk).

Om det börjar brinna

Om olyckan är framme kan enstaka sekunder vara avgörande. Det är viktigt att agera snabbt och rationellt för att minimera riskerna för dig själv och andra.

Börja med att rädda personer som kan vara i fara. Varna därefter personer som befinner sig i närheten och kan behöva utrymma. Larma sedan SOS Alarm genom att ringa 112. Ge operatören så mycket information som möjligt, inklusive din plats, vilken typ av olycka det handlar om, och om det finns några personer kvar i byggnaden som kan behöva hjälp. Om du känner att du har möjlighet att släcka branden, och branden är liten och hanterbar, kan du försöka göra det med hjälp av en brandsläckare eller andra lämpliga resurser. Prioritera alltid din egen säkerhet. Om situationen känns otrygg eller om branden sprider sig, måste du omedelbart evakuera byggnaden. När du utrymmer, kom ihåg att stänga dörren till det rum där branden är. Detta är en kritisk åtgärd som kan förhindra att branden sprider sig till andra delar av byggnaden.

Om branden är hos en granne och trapphuset är rökfyllt, är det viktigt att inte försöka utrymma genom trapphuset. Det kan vara livsfarligt att vistas i rökfyllda utrymmen. Stanna i stället kvar i din lägenhet.

Fem ord att minnas

  • Rädda: Hjälp personer i fara.
  • Varna: Informera andra personer
    i närheten om faran.
  • Larma: Ring SOS Alarm på 112.
  • Släck: Försök släcka branden
    om du har möjlighet och känner dig trygg.
  • Utrym: Om branden inte kan släckas, utrym byggnaden.
    Stäng alltid dörren till rummet där det brinner.

I dag är mobiltelefoner, bärbara datorer, elsparkcyklar och robotdammsugare exempel på enheter där elektrisk laddning är en del av vår vardag. Saker som laddas med el blir allt fler. Därför är det av yttersta vikt att vi är medvetna om hur vi laddar våra enheter på ett säkert sätt. Med detta följer ett ansvar – att förstå riskerna och säkerhetsåtgärderna kopplade till användningen av dessa enheter.

Håll extra koll på litium-jonbatterier som blir allt vanligare. De är energieffektiva men också känsliga. Höga temperaturer och stötar kan orsaka skador på batteriet, vilket i sin tur kan leda till farliga situationer. Ett till synes intakt batteri kan dölja interna skador som ökar risken för brand.

Att tänka på vid laddning

Använd rätt laddare

Att använda en ocertifierad eller felaktig laddare kan leda till överhettning och skador på batteriet. Kontrollera alltid att laddaren är kompatibel med din enhet och att din enhet är CE-märkt.

Övervaka laddningsprocessen

Ladda aldrig enheten utan uppsikt. Ha ett öga på apparaten under laddning och se till att den inte överhettas. Om enheten blir för varm, sluta ladda direkt.

Känn till brandriskerna

Om ett litium-jonbatteri börjar brinna kan det vara svårt att släcka, men du kan försöka. Om möjligt, dra ur laddarens kabel från vägguttaget och släck elden. Om du inte kan släcka elden helt, försök kyla den med vatten. Kom ihåg hantera situationen med stor försiktighet och alltid prioritera din egen säkerhet. Ring 112 och akta dig för giftiga gaser som kan frigöras vid förbränning.

Övrigt material

Se FRIS film om brandskydd (OBS! Ej syntolkat)

Tycker du att innehållet är bra?

Ge oss feedback så att vi kan göra vår information bättre.